Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to także kuchnia i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
kuchnia polska Kraków rezerwacja
Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – turyści przeważnie poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele porządniej poznać Kraków i jego okolice.